L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Värna Public service för demokratins skull

PolitikSkapad av L.A.LARSSON fre, november 11, 2016 12:29:46

Den första november i år rapporterades att produktionsbolaget Thelma/Louise tvingats i konkurs. Thelma/Louise har skapat folkbildande, roliga och hyllade program som ”Historieätarna”, ”Landet brunsås” och förra årets omtalade julkalender ”Tusen år till julafton”. VD Anders Helgeson ger en förklaring till konkursen: ”Det är mycket svårt att vara ett litet bolag som satsar på kvalitetsprodukter i Sverige”. För är det något dessa program, tillsammans med de allra flesta andra som sänds i Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion ger, så är det kvalitet!

I slutet av 1980-talet bröts det svenska TV-monopolet succesivt ned, inledningsvis med att TV3 började sända från London i december 1987. Och när TV4 hösten 1991 vann rättigheterna att sända reklamfinansierad TV i marknätet, får TV-monopolet ses som helt dött. Svenskarna gick från statskontrollerad kvalitets-TV till bokstavligen, ja, skit-TV – vi minns TV3:s program ”SM i lavemang” med Gert Fylking som programledare. Med medieavregleringen blev plötsligt tittare och lyssnare värda pengar och snart insåg leverantörerna att det var lättare och billigare att vinna tittare med skandaler och banaliteter än med kvalitet. Vad har detta paradigmskifte då gjort med oss svenskar?

Public service verkar i allmänhetens tjänst och ska vara allmännyttig och har således ett demokratiseringsansvar. Men om inte allmänheten tittar, hur demokratiserat blir då samhället? Enligt MMS (Mediamätning i Sverige) så tittade svenskarna på TV enligt följande under vecka 43: måndag 20:00 såg 288 000 personer ”Vetenskapens värld” i SVT, tisdag 20:00 såg 277 000 personer ”Korrenspondenterna” i SVT, onsdag 20:00 såg 1 506 000 personer ”Bonde söker fru” i TV4. Vad gör detta med kunskapsnivåerna och i förlängningen demokratin i Sverige?

Att högerextremister är kraftfullt skeptiska mot Public service är ingen överraskning – de har förstått att det är mycket lättare att sälja sina högerpopulistiska, polariserande argument till de som ser ”Bonde söker fru” än till dem som ser ”Korrespondenterna”. Att Public services demokratiseringsarbete inte får genomslag i Sverige är en av anledningarna till att högerextrema krafter fått fäste i svensk politik. Därför är det mycket oroväckande att de etablerade partierna på högerkanten uttrycker skepticism mot Public service – den institution i Sverige som fortfarande, oavbrutet, levererar kvalitet och värnar om folkbildningen och således demokratin i det här landet!

Förenkla för högskolestudier

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tis, mars 15, 2016 12:09:57

Flera gånger har jag mött ett motstånd mot att omskola sig från en gymnasial yrkesutbildning till att börja plugga på högskolan. Detta motstånd består ofta i det extra år (eller så) man måste läsa vissa ämnen på Komvux för att över huvud taget bli behörig till den utbildning man vill gå.

Ett av förslagen i den här artikeln är att alla gymnasieprogram återigen ska ge högskolebehörighet, vilket jag anser är ett strålande förslag. Då slipper de som vill skola om sig det där extra året på Komvux och omskolningen blir plötsligt inte helt övermäktig.

Men något den här artikeln inte tar upp är utbildningens betydelse för demokratin. Utbildning är den säkraste vägen att lära sig att källkritiskt ta till sig information - att kunna skilja på populism och politik. Det som sker i USA just i detta nu är att en rasistisk miljardär kan bli en av två presidentkandidater genom att med populistisk retorik anspela på känslor hos de som inte getts möjlighet att få lära sig vad som är vad; det är inte demokrati för mig!

http://www.etc.se/debatt/fler-maste-fa-mojlighet-att-studera-vidare-efter-gymnasietSkräpmedia och studieovilja urholkar demokratin

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 20:27:10

För en månad sedan eller så delades ett inlägg från ”Polisen i Göteborg” på Facebook. ”Polisen” uppmanade att inte ge tiggare några pengar. Inlägget delades många gånger, trots att språket var allt annat än myndighetsmässigt och innehöll direkta språkfel. Viktigare är dock att ställa sig frågan: är det sannolikt att Polismyndigheten i Västra Götalands län skulle skriva ett sådant här inlägg?

I somras råkade jag fastna på rubrikerna på två löpsedlar. Aftonbladet: ”Fyra döda på ett dygn”, ”Fick sin identitet kapad”. Expressen: ”- Förstörd för livet”, ”Kaoset efter greknejet”. Tydliga skrämselrubriker som enbart syftar till att få oss att agera, i det här fallet genom att köpa ett lösnummer. På samma sätt arbetar populisktiska politiska partier – med skrämselpropaganda, som vid en snabb, okritisk blick verkar rimlig; allt för att få oss till valurnorna. ”Sluta straffbeskatta pensionärer!” hette det inför valet – men när skattesänkningar föreslogs i riksdagen röstades de ned av Sverigedemokraterna.

I slutet av 1980-talet bröts SVT:s monopol i Sverige och kommerisiella krafter kunde plötsligt sända i princip vad som helst, när som helst, till väldigt många människor. I valet 1991 röstades Ny Demokrati in i Riksdagen – ett parti med tydligt invandrarfientlig prägel och populistisk retorik. Facebook gick från 40 000 till nästan en halv miljon användare i Sverige under 2007 och vem som helst kunde plötsligt sprida vad som helst till många människor, som i sin tur kunde sprida det vidare. I valet 2010 fick Sverigedemokraterna för första gången över fyra procent röster och kom in i Sveriges riksdag.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) sympatiserar 17,1 procent av män med gymnasial utbildning med Sverigedemokraterna. Har männen läst på högskola i mindre än tre år, sjunker SD-sympatierna radikalt till 7,6 procent. Av männen med mer än tre år på högskola sympatierar endast 6,1 procent med SD. Tittar man på SCB:s statistik för män som endbart har grundskolestudier sympatiserar nästan tjugo procent med SD. När det gäller kvinnor varierar den procentuella fördelningen mellan två och tio procent beroende på utbildningsnivå.

Det är dags att vi börjar ifrågasätta den information vi ställs inför, vare sig vi stöter på den i sociala medier, i kvällstidningar eller i en valkampanj. Det är dags att sluta med att okritiserat sprida populitisk propaganda, vare sig det är i fikarummet på jobbet, i kön på ICA eller på Facebook. Det är dags att sluta låta dig skrämmas av det som du matas med i media eller det som grannen säger – och vägen dit är utbildning och kvalitetsmedia!

Nedmontera blockpolitiken

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:35:50

För fem år sedan diskuterades blockpolitikens död i Aktuellt och jag skrev då i ett blogginlägg att det borde ha skett för länge sedan. I dag, 2014, är blockpolitiken mer cementerad än någonsin och ett omval kommer att ske den 22 mars 2015.

Nyckeln till att lösa upp blockpolitiken i dag är att lösa upp alliansen. De har skött Sverige på ett bra sätt de senaste åtta åren, men har nu inte det breda stöd som tidigare och därför behöver förändringar göras.

Konstigt nog verkar det bara vara på riksnivå som blockpolitiken är oomkullrunkelig. I Norrköping består majoriteten till exempel av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I Katrineholm, Gnesta, Strängnäs och Kumla av Moderaterna och Socialdemokraterna. I Flen S, C, KD och MP och i Vingåker fick S, V och MP stöd av FP. Likadant ser det ut i många av landstingen; exempelvis styrs vårt eget län av S, MP, C och FP.

Vad är det som gör att de som är proffspolitiker och har till uppgift att styra nio miljoner människor i stället för nio tusen, som i många småkommuner, har så svårt att samarbeta över "blockgränserna"?

Det enda sättet att utveckla en verksamhet är att lyssna på avvikande åsikter, sa en nypensionerad chef till mig en gång. Om det är sant, vad kan vara bättre än en dynamisk regering där frågor får diskuteras för att på så sätt optimeras? Med en blocköverskridande regering skapas en helt annan dynamik än i ja-sägandets korridorer.

I kölvattnet efter blockens orubblighet föds missnöjets röster. Partier i den politiska höger-vänster-skalans periferier gynnas av oordning i samhället – det har vi sett exempel på i historien – till exempel vid börskraschen 1929 där både kommunistiska och högerextrema partier drog nytta av att samhällets grundvalar satts i gungning.

Efter att regeringens budget röstats ned i riksdagen skrev Stefan Holm på Twitter: "Just nu i Warszawa: Minns ni det där gamla uttrycket ’svensk riksdag’?" Det är onekligen fyndigt, men hur ska vi egentligen rösta i mars för att Sverige ska få en parlamentarisk stabilitet? Det är naturligtvis ditt val som väljare, men det första steget måste tas av de sju partier i riksdagen som säger sig vara emot främlingsfientlighet. Dessa sju partier måste börja samarbeta för att Sverige ska få en stabil majoritetsregering som kan driva landet framåt under den kommande mandatperioden – just nu går vi bara på tomgång och det vinner ingen på!Gyllene tillfälle för Vingåkers kommun

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:31:57

Publicerad 30 november 2011

I kvalitetsredovisning barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde, fastställd den 20 april 2011, står det: De övergripande verksamhetsmålen för all kommunal verksamhet innebär i korthet att Vingåkers kommun ska: Verka för en positiv befolkningsutveckling. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Minska kommunanställdas korttidsfrånvaro. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Verka för minskad ungdomsarbetslöshet. Hur ska kommunen genomföra det?

Jag var på föräldramöte med representanter från barn- och utbildningsnämnden, sammankallat bland annat på grund av signaler som föräldrar till barn på förskolan snappat upp om personal som mår allt sämre, till följd av ökad arbetsbelastning, till följd av vikariestopp. Tidigt i gruppdiskussionen upptäckte jag en uppgivenhet hos politikerna. Egentligen ska kommunen drivas som ett företag, men den gör inte det. Varför inte, frågade jag. Det är något i mentaliteten. Det sitter i väggarna, fick jag till svar och efter mycket diskussion var den allmänna uppfattningen att mycket av förändringsoviljan låg på tjänstmannasidan i företaget Vingåker.

Men när förskolepersonalen är stressad och snön inte blir skottad, så att våra barn inte får komma ut och leka på två veckor, är det inte förskolechefen vi ska hacka på; här finns ett genomgripande organisationskulturellt problem; fundamenten som vår kommun vilar på, behöver renoveras!

Kommunchef och biträdande kommunchef i Vingåkers kommun går i pension vid årsskiftet. Hur tillsättningen av dessa tjänster går till, är helt avgörande för kommunens framtida utveckling. Dessa två nyckelpositioner måste tillsättas av en extern och oberoende rekryteringsgrupp. Eller varför inte en medborgargrupp? Jag vädjar nu till kommunstyrelsens personalutskott att genomföra denna rekryteringsprocess objektivt och professionellt – ni har Vingåkers framtida utveckling i era händer!

Per Gahrton uttryckte sig i Sveriges Radio P1 i förra veckan om tillsättningen av partiledare och det han sa genomsyrar all tillsättning av ledare i dagens organisationer och i synnerhet inom offentlig förvaltning. Ska man hämta upp en veteran från elefantkyrkogården, någon som minns hur det var och redan har gett ut memoarer, eller ska man satsa på friska ungdomar som kanske har ett rörligare förhållande till gröna grundbultar, men vet så mycket mer om hur dagens människor tänker och vad de drömmer om?

Alla vill ha utveckling, men ingen vill ha förändring, sa Kirkegaard och så är det verkligen i praktiken. Men utveckling sker genom förändring. Och visst är tjänstemännen villiga att tala om förändring och teoretisera kring förändring, men att sjösätta en bestående förändring – en organisationskulturellt genomgripande förändring som inte är som bubblor i havregrynsgröten – det är man inte särskilt intresserad av. Mycket få organisationer och kommuner i Sverige är redo för ett paradigmskifte, där vi låter kreativiteten borra i betongfundamenten som utgör landets verksamheter och låter förändring och utveckling bli ledord som vi ställer oss bakom i praktiken.

Nu har Vingåker ett gyllene läge påbörja en genomgripande förändring som leder till utveckling och gör vår kommun attraktiv. Kommunstyrelsens personalutskott: profilen ni söker är en förändringsbenägen visionär, gärna från näringslivet, som inte är rädd att riva pyramiderna. Det är dags för förändring, det är dags för nytänkande och det är dags att Vingåker AB börjar drivas som det företag det faktiskt är!

Om olikheter

PolitikSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:11:04
Vad är det som är så farligt med de som är olika eller tycker olika? Det är olikheterna som utvecklar människor, samhällen och länder och utvecklar kreativitet, nyfikenhet och personligheter. Likriktning hämmar utveckling. Att stigmatisera olikheter har provats tidigare i historien. Det är inte bra för någon!

Utbildning av utbildarna

PolitikSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:04:05

http://mobil.dn.se/debatt/utbildningsfundamentalism-ger-inte-de-basta-lararna/

Det här var verkligen befriande läsning och jag håller med i varje ord. Jag tror t.ex. att jag skulle vara en bättre lärare än flera av de lärare jag själv haft genom åren om målet är att lära så många som möjligt så mycket som möjligt - precis som några av de lärare jag har bäst minnen av var sådana utan lärarutbildning. Och jag skulle gärna jobba som lärare - har faktiskt sökt några vikariat - men jag skulle aldrig få för mig att lägga flera år av mitt liv på en lärarutbildning som den ser ut idag; jag har bott med en lärare i 10 år och lärarutbildningens brister har flera gånger varit ämne för diskussion. Varför inte ha en variant som med folkhögskollärare, där det räcker att komplettera sin tidigare kompetens med pedagogik?

Jag har själv läst de universitetskurser som intresserat mig, där och då i livet. Vissa har varit tråkiga eller inte motsvarat mina förväntningar och då har jag hoppat av. Några år senare har jag varit intresserad av något annat och då har jag läst det. Detta har gjort att jag inte har blivit något och inte kan något specifikt utan kan lite om mycket och klarar mig bra i frågesportsammanhang, men blir väldigt spretig på arbetsmarknaden och tämligen svåranställningsbar, eftersom min kunskap inte direkt finns på något papper eller har genererat någon examen - precis det han skriver om i artikeln. Jag blir ibland irriterad över det - att bred kunskap inte uppskattas, även om jag är ganska ointresserad av att ha något 9-5-jobb. Jag har flera gånger fått höra att man valt någon annan kandidat till ett jobb för att den personen har gjort just det som jobbet går ut på och då undrar jag var finns den personliga och samhälleliga utvecklingen i det, att alla fortsätter med det de alltid har gjort? Och hur kul är det? Jag är mer för Pippis devis: "Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!"

Och jag tycker det är synd att vi har en arbetsmarknad och en utbildningskultur där fel saker prioriteras. Jag reflekterade över det här redan 2005 när jag pluggade på Handelshögskolan i Göteborg och vissa studenter var rätt ointresserade av att lära sig något, de ville bara ha stämpeln för avklarad kurs. Jag hade då arbetat i sju år, varav nästan fem utomlands och hade rätt många exempel från "den riktiga världen" - men det enda som tycktes intressant och som gav rätt på proven var om man refererade till exempel i någon av läroböckerna, vilket gjorde att jag hoppade av Handels och köpte en sommarstuga i Läppe och började skriva böcker. Den här artikeln är första gången jag hört någon annan säga det som jag tänkt i tio år! Tack Mats Alvesson.


Krig och fred

PolitikSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:02:26
Åkte förbi ett militärt övningsfält igår:

Dialog med en 8-åring:

- Vad betyder de där skyltarna?

- De betyder att det är ett militärt övningsfält där, de tränar sig för krig där.

- Varför gör man det? Krig är ju bara dumt!

Jo, visst är det så och visst är visheten ibland större hos 8-åringar än hos 50-åriga beslutsfattare. "Nu är du bra naiv", tycker någon. Är jag det? Egentligen? Jag tycker det är rätt intressant att nedrustningsidéer stigmatiseras och krigföring är normen; vart är vi då på väg? Logiken är lika uppenbar för mig som för min 8-åring: vapen kan aldrig vara vägen till fred! Ta USA som exempel med sina liberala vapenlagar... Sverige hade 87 fall av dödligt våld under 2014. Bara i New York var siffran 328 fall 2014. Och det var rekordlågt. Och stora nyheter är när det gått 36 timmar utan ett skottdrama i staden. Men jag är väl naiv som kopplar ihop vapen med att folk dör och nedrustning med fred, det var dumt av mig.Nästa »