L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Vart är vi på väg?

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:13:54
Jag tycker att det är rätt omotiverat att arbeta så mycket som många gör. Jag funderar rätt mycket på varför arbetet är så viktigt i dagens västerländska samhälle. Det känns oxå rätt omodernt att arbeta mer än våra föräldrar gör/gjorde eftersom vi fram till 1980-talet arbetat mindre och mindre. Men på 1980-talet hände något; filmen Wall Street hade premiär och plötsligt kunde vem som helst tjäna storkovan bara man arbetade tillräckligt hårt. Citat som "money never sleeps", "work hard, play hard" och "you can't do business sitting on your ass" blev ledord och symboler i en arbetsmarknad i förändring - en arbetsmarknad där "framgång" och "karriär" hittills bara varit för några få och arbetsrelaterad stress något för ännu färre. Frågan är som alltid: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Världens lyckligaste land

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:11:48
En undersökning genomförd av marknadsanalysföretaget Gallup visar att Panama är världens överlägset lyckligaste land, eller åtminstone det land av 135 stycken där välbefinnandet är högst utifrån följande fem kriterier:


Mening; att du tycker om din dagliga sysselsättning och känner dig motiverad att uppfylla dina mål.


Socialt; att du har relationer med människor som stöttar dig och att du har kärlek i ditt liv.


Ekonomiskt; att du har kontroll på din finansiella situation så att du kan minska stress och öka din ekonomiska trygghet.


Samhälle; att du tycker om var du bor, att du känner trygghet och stolthet över samhället du bor i.


Fysik; att du har en god hälsa och tillräckligt med energi för att gör det du ska varje dag.Insekter och människor

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:10:07
Insekter som mat. Det är nog dit vi är på väg. Kommer att tänka på poliovaccinets uppfinnare Jonas Salks citat: "Om alla insekter skulle försvinna skulle allt liv på jorden dö ut inom 50 år. Men om alla människor skulle försvinna skulle allt liv på jorden frodas." Och det är sant - vi har sett det ske i t.ex. Tjernobyl, där inga människor varit på snart 30 år - där frodas djurlivet och där finns bl.a. gott om vildhästar och varg. Tänk på det nästa gång du ska slå ihjäl en fluga eller stör dig på en mygga: det är inte den som är obetydlig, det är du.

Vad är viktigt?

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:09:27
38,3 i feber och passiviteten har gjort att jag sett några dokumentärer ikväll: Människans ursprung (om hadzafolket i Tanzania); Rent, vitt, slätt och några livstycken (om kvinnorna på en tvättindustri i Norrköping) samt Röster från Moskva (om människor som sitter i bilköer i Moskva). Alla tre filmer skildrade människor idag och vad som är viktigt i livet. I Tanzania, där människorna levde utan pengar, var det viktiga att gifta sig, men inte primärt utav kärlek utan för att "om man har en man så kan han komma hem med kött och jag kan plocka rotknölar, då blir jag lycklig." I det samhället hjälptes man åt. I Norrköping, sa en kvinna att skulle hon bli lycklig om hon hade en villa och en Volvo. På fabriken kände man att man enades och hjälpte varandra om det fanns ett gemensamt hot. I Moskva var det lite oklart vad man strävade efter, men att bli direktör var något som nämndes. På radion gjordes reklam för ett "ofarligt" medel för män som skulle ge oss förmågan att göra kvinnor lyckliga. Man hjälpte inte varandra över huvud taget; ingen gjorde nåt utan betalning. Våld förekom ofta och "skulle man ha samma vapenlagar som i USA, skulle folk skjuta varandra hela tiden, för så hårda var Moskvaborna." Är något samhälle att föredra och varför? Hur kan vi förändra samhället där vi bor?

Vinterfunderingar

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:01:14
Vinterfunderingar: varför måste vi ha ökad tillväxt? Varför måste vi tjäna mer och mer pengar? Varför jämför vi oss hela tiden? Varför finns normer? Hur stor är en lagom stor ort? Vad utvecklar människor mest?

Kollektivets rädsla

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:00:35
Jag såg nyligen om dokumentären om internetunderbarnet Aaron Schwarz öde. Den handlar om ett kollektivs rädsla. De amerikanska myndigheterna blev så rädda för Aaron Schwarz att de skulle stoppa honom i fängelse i 35 år för att han ville sprida kunskap till världen. Som Edward Snowden, fast mildare - kunskap och information, inga försvarshemligheter. Aaron Schwarz var smart - ett geni, driven och var inte intresserad av att tjäna några pengar på sina projekt - han passade inte in i mallen och blev hotfull. Men vad är det som skapar rädsla i ett kollektiv? Vad var det med Aaron Schwarz som skrämde de amerikanska myndigheterna? Vad var det hos judarna som skrämde nazisterna? Och vad är det med invandringen som skrämmer många svenskar? Se den här dokumentären och fundera kring kollektivets rädsla och hur vi kan omforma den till en mindre destruktiv kraft.

Vad ska du bli när du blir stor?

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 09:58:19
- Pappa, vad ska du bli när du blir stor?

- Jag vet inte. Vad ska du bli?

- Jag ska bli bonde, för djur är så vackra.

- Jaha, va kul. Vad tycker du att jag ska bli då?

Tyst i ca 20 sekunder.

- Jag tycker du ska bli en som klättrar i berg.

- Jaha, va spännande.

Jag besteg ju faktiskt Kebnekaise 1997, så det får kanske bli Aconcagua 2017... De bästa råden får man av 5-åringar.

Skönt oxå att ens barn tycker att man inte är stor än och att man själv inte riktigt vet vad man ska bli när man blir stor... Eller, nu vet jag ju att jag ska bli bergsklättrare.Om pojkar och män

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 09:56:53
Pojkar beter sig som de gör därför att de har män som förebilder. Och män är svin. Och ju mer svin de är, desto starkare förebilder blir de.

Nästa »