L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Ytterligare ett romanintro

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:16:58
Han låg på mage och såg ut över torget. Han såg Hitler som han aldrig hade sett honom tidigare; i färg och helt tydligt, levande. Torget i München var fullt till ungefär hälften. Den enorma byggnaden han låg i hade stora fönster som nästan gick ända ned till golvet, så de kunde inte promenera omkring därinne hur som helst, då skulle de bli sedda.

Hitler steg ned från podiet, tog Himmler med sig och gick ned bland mannarna för att sedan vika av åt vänster och uppför trappan. Han ålade sig närmare fönstret och plockade fram kameran för att ta en bild på odjuren innan de försvann.

Just som bilden tagits vände en ung anhängare, utan uniform, sitt huvud och tittade upp mot fönstret där han låg. Han lade sig platt på golvet och kikade försiktigt ut genom fönstret.

Ynglingen hade dragit med sig ytterligare en uniformlös och var på väg in i byggnaden.

Det fanns ingen tid att förlora. Det fanns ingen möjlighet att varna de andra. Nu gällde det bara att komma så långt bort som möjligt från den plats han blivit sedd. Uppåt fick det bli.

Han sprang uppför en trappa, sedan uppför en till. Han irrade runt, stressad. Kroppen pumpade adrenalin. Ingenstans att gömma sig, byggnaden var nästan helt tömd.

Han träffade två unga kvinnor och han fick ett par skor av den ena. Han tog snabbt på sig skorna när de hörde en kamera med blixt ta en bild. Sedan dröjde det inte länge förrän de två ynglingarna kom uppför trappan.Dagens dikt

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:15:44
Jag ligger här och bara hatar

Jag vet att det kommer rinna av mig

Om en dag eller så

Det har jag lärt mig

Men vägen dit, hur gör man?

Det kokar

Det kokar

Ilska och hat

Det positiva fördunklas

Kan inte göra positiva saker

Köper skit

Förstår dom, dom som inte kan kontrollera

Ett tillfälle av icke-kontroll

Så är livet förstört

För ingen förlåter en sönderslagen skalle

Ingen förlåter ditt raseri, din vrede

Även om den inte var din från början

Och plötsligt är du, en vanlig

PariaOm hamburgare

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:15:03
Nu kanske just du sitter där hemma och undrar hur man gör den perfekta hamburgaren. Vilken tur du har för under de senaste månaderna har jag genomfört en studie, en slags hamburgarundersökning för att lite närmare förstå hur den godaste och mest fulländade burgaren är uppbyggd. Jag har testat fläskfärs, nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, hjortfärs, massa färs, i mängder från 45 till 500 gram, jag har malt högrev, jag har provat grovt hamburgerbröd, jag har provat ljust, jag har bakat eget, jag har provat dressingar, jag har provat olika salladskombinationer, jag har provat lökvarianter och jag har provat ost och bacon. Det här är vad jag kommit fram till - den godaste burgaren ser ut enligt följande: kött - optimal köttmängd i en hamburgare är 170 gram (500 gram var för mkt). Det bästa köttet tyckte jag var svensk blandfärs 50/50 gris/nöt (baconlindad hjortfärs kom 2:a och egenmald lokal högrev knep bronset). Använd bara kött i burgaren, alltså inget ströbröd eller sånt. Salt, peppar. Bröd - efter att ha provat många olika sorters bröd och bakat eget med recept från nån flashig burgarkokbok från New York, så har jag kommit fram till att Max Friscobröd är godast. Tre skivor nästan knaperstekt bacon är lagom och tre skivor (60 gram) hamburgerost med smak av cheddar är den optimala ostmängden. Vad gäller sallad så har jag testat lite olika och kommit fram till att isbergssallad gör sig bäst på hamburgare. Tre stora skivor tomat och fyra skivor gurka är perfekt. När det gäller lök behövs både stekt och rå lök för att nå smakhimlen. Förhållandet rå/stekt skall vara 2:1. Jag föreslår två "skivor" rå lök och en skiva som delas upp i lökringar och steks. Jag tycker att vanlig senap, ketchup och majonnäs bäst framhäver övriga smaker, men känner du dig lite kryddig, så har ICA en finfin jalapeñosås som jag rekommenderar. Lycka till med ditt hamburgermakeri!

Juldikt

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:14:20
Så var det dags igen med jul och dess bestyr

Gräset därute plötligt skört som kristyr

Och någonstans har någon redan börjat dricka

Och ångesten för bomben som nu börjar ticka

Paketen under granen som till glädje ska locka

Men spriten i flaskorna på uppmärksamheten pocka

Kalle och hans vänner på teven så glada

en sup till efter maten kan väl inte va' till skada

Så kommer tomten och alla ropar hej

Men något av barnen har märkt att allt inte är okej

Karl-Bertil Jonsson gör entré med allt sitt mod

Och mamma öppnar whiskyn: "å va den var god!"

Nu går barnet och gråter sig till sömns

Medan de vuxna där ute ser till att allting töms

Juldagens morgon och barnet ensamt ur sängen går

Hungrig i köket, ingen mat, bara massa tomburkar överallt står

Så hoppas hon stilla att det aldrig mer ska ske

Men snart är det nyår så det är nog ingen idéKonsumtionshets

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:13:13
20 dagar kvar till jul och svensken laddar för att som vanligt slå ett nytt konsumtionsrekord i julhandeln. Om det nu är så att ni har så mycket pengar så föreslår jag att ni istället för att köpa leksak 925 till 935 i ordningen till era barn och ytterligare en flashig kokbok eller något annat onödigt till någon släkting som redan har så de klarar sig, så föreslår jag att ni köper något till någon som inte redan lever i överflöd.

Myror och människor

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:12:27
Enligt beräkningar av Antblog.com så fanns det 321 035 624 829 901 000 myror i världen 2013. Och enligt ungefärliga uppskattningar skulle dessa myror väga lika mycket som alla människor i världen.

Testa något nytt i 30 dagar

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:10:32
Det sägs att 30 dagar räcker för att skapa en ny vana. Testar nu i 30 dagar ett liv utan alkohol - inte ens lättöl går ner... Har just passerat hälften och känner mig rätt fräsch i kroppen. Men framför allt tror jag att det är psykiskt hälsosamt att lägga saker åt sidan som man på något sätt identifierar sig med och jag har länge - typ sen jag flyttade till Köpenhamn 1997 - varit sån att jag inte kunnat vistats en eftermiddag i solen utan en kall öl eller ätit en pastarätt utan ett glas rött. Slutade med kaffe och snus för fem år sen och känner inte att dessa ting är något jag saknar i mitt liv - trots att jag, på ett närmast löjligt vis, förespråkade de båda produkterna; höll tal om snus när jag pluggade retorik och ansåg mig inte funktionsduglig utan två koppar kaffe på morgonen. Prova du oxå - 30 dagar utan det som du mest identifierar dig med - min nästa utmaning blir kanske 30 dagar utan Facebook, men det sker nog automatiskt när jag åker på klosterresa till Thailand. Prova du oxå - är det mjölk en lördagkväll som är din utmaning eller är det något annat?

Att skydda sig

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:08:50
Funderar på mur och taggtrådsstängel... Alternativt så fortsätter jag att tro på människors godhet och fortsätter hoppas på en värld där vi inte behöver låsa våra dörrar och larmövervaka våra ägodelar. Samhällsanalytikern Alexis de Tocqueville företogs sig en resa på 1830-talet för att studera samhället i USA. Han såg redan då varningstecken på vad vi ser idag i USA - folk låser in sig och skjuter de som kommer in på ens ägor. Är det ett sådant samhälle vi vill ha i Sverige? Jag hänvisade till Alexis De Tocqueville när en larmförsäljare kom och knackade på för jag är helt ointresserad av att "bygga murar" kring det som är "mitt" och jag vill istället aktivt arbeta för ett öppnare samhälle och dit når vi inte med larm och skrämselpropaganda. Jag vet inte hur många gånger jag har sovit med nycklarna sittande i ytterdörren, med nycklar till båda bilarna. Inget har någonsin hänt. Och något skulle hända, vad är det du blir av med? En iPad? En platt-tv? Det är inte så många som har kronjuvelerna liggande hemma, så lås upp era dörrar och montera ner era larm och skänk larmavgiften till bättre behövande så sköter karmalagen resten. Och skulle du få inbrott och bli av med lite prylar, känn efter hur mycket lättare du känner dig... Att aktivt vakta sina ägodelar tynger oss människor och leder oss bort från lycka och harmoni.

Nästa »