L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Kallt kaffe

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON fre, maj 13, 2011 11:56:41

När jag tidigare drack kaffe blev jag alltid makroorolig när jag hittade en kvarglömd, kall kopp kaffe på köksbänken. Anledningen till denna kosmologiska oro är att den ger en explicit bild av varthän vi alla är på väg. Samma oro infinner sig när jag tömmer ut kallt badvatten. Med kallt i dessa sammanhang menas att vätskorna i fråga har fått samma temperatur som den omgivande luften och häri ligger det självklara, oundvikliga fysiologiska fenomen som oroar: allt tenderar, om bara tillräckligt mycket tid erbjuds, att få samma temperatur.

Detta är också något kosmologer funderar över. Universums temperatur skiljer tydligen inte mer än någon tiondels grad från punkt A och punkt B hundra ljusår därifrån. Undantaget till detta är de miljardtals solar som finns runt om i universum, som värmer sin, ganska ansenliga, omgivning. Hade det inte varit för dem hade det varit ca minus 270 grader överallt, en tämligen oangenäm temperatur att vistas i någon längre tid.

Så varmvattenberedaren och kaffebryggaren från sybolisera solarna i hushållet. Men vad händer när varmvattenberedaren och kaffebryggaren går sönder, för de gör de, bara det går tillräckligt lång tid. Och det är ju så att om grannens kaffebryggare går sönder, innebär ju inte det att du får kallt kaffe, men snart går även din sönder.

Det är inte sannolikt att jag, under min livstid, får vara med om att vår kosmologiska varmvattenberedare ger upp, men likväl finns oron där.