L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Skräpmedia och studieovilja urholkar demokratin

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 20:27:10

För en månad sedan eller så delades ett inlägg från ”Polisen i Göteborg” på Facebook. ”Polisen” uppmanade att inte ge tiggare några pengar. Inlägget delades många gånger, trots att språket var allt annat än myndighetsmässigt och innehöll direkta språkfel. Viktigare är dock att ställa sig frågan: är det sannolikt att Polismyndigheten i Västra Götalands län skulle skriva ett sådant här inlägg?

I somras råkade jag fastna på rubrikerna på två löpsedlar. Aftonbladet: ”Fyra döda på ett dygn”, ”Fick sin identitet kapad”. Expressen: ”- Förstörd för livet”, ”Kaoset efter greknejet”. Tydliga skrämselrubriker som enbart syftar till att få oss att agera, i det här fallet genom att köpa ett lösnummer. På samma sätt arbetar populisktiska politiska partier – med skrämselpropaganda, som vid en snabb, okritisk blick verkar rimlig; allt för att få oss till valurnorna. ”Sluta straffbeskatta pensionärer!” hette det inför valet – men när skattesänkningar föreslogs i riksdagen röstades de ned av Sverigedemokraterna.

I slutet av 1980-talet bröts SVT:s monopol i Sverige och kommerisiella krafter kunde plötsligt sända i princip vad som helst, när som helst, till väldigt många människor. I valet 1991 röstades Ny Demokrati in i Riksdagen – ett parti med tydligt invandrarfientlig prägel och populistisk retorik. Facebook gick från 40 000 till nästan en halv miljon användare i Sverige under 2007 och vem som helst kunde plötsligt sprida vad som helst till många människor, som i sin tur kunde sprida det vidare. I valet 2010 fick Sverigedemokraterna för första gången över fyra procent röster och kom in i Sveriges riksdag.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) sympatiserar 17,1 procent av män med gymnasial utbildning med Sverigedemokraterna. Har männen läst på högskola i mindre än tre år, sjunker SD-sympatierna radikalt till 7,6 procent. Av männen med mer än tre år på högskola sympatierar endast 6,1 procent med SD. Tittar man på SCB:s statistik för män som endbart har grundskolestudier sympatiserar nästan tjugo procent med SD. När det gäller kvinnor varierar den procentuella fördelningen mellan två och tio procent beroende på utbildningsnivå.

Det är dags att vi börjar ifrågasätta den information vi ställs inför, vare sig vi stöter på den i sociala medier, i kvällstidningar eller i en valkampanj. Det är dags att sluta med att okritiserat sprida populitisk propaganda, vare sig det är i fikarummet på jobbet, i kön på ICA eller på Facebook. Det är dags att sluta låta dig skrämmas av det som du matas med i media eller det som grannen säger – och vägen dit är utbildning och kvalitetsmedia!