L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Förenkla för högskolestudier

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tis, mars 15, 2016 12:09:57

Flera gånger har jag mött ett motstånd mot att omskola sig från en gymnasial yrkesutbildning till att börja plugga på högskolan. Detta motstånd består ofta i det extra år (eller så) man måste läsa vissa ämnen på Komvux för att över huvud taget bli behörig till den utbildning man vill gå.

Ett av förslagen i den här artikeln är att alla gymnasieprogram återigen ska ge högskolebehörighet, vilket jag anser är ett strålande förslag. Då slipper de som vill skola om sig det där extra året på Komvux och omskolningen blir plötsligt inte helt övermäktig.

Men något den här artikeln inte tar upp är utbildningens betydelse för demokratin. Utbildning är den säkraste vägen att lära sig att källkritiskt ta till sig information - att kunna skilja på populism och politik. Det som sker i USA just i detta nu är att en rasistisk miljardär kan bli en av två presidentkandidater genom att med populistisk retorik anspela på känslor hos de som inte getts möjlighet att få lära sig vad som är vad; det är inte demokrati för mig!

http://www.etc.se/debatt/fler-maste-fa-mojlighet-att-studera-vidare-efter-gymnasiet