L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Värna Public service för demokratins skull

PolitikSkapad av L.A.LARSSON fre, november 11, 2016 12:29:46

Den första november i år rapporterades att produktionsbolaget Thelma/Louise tvingats i konkurs. Thelma/Louise har skapat folkbildande, roliga och hyllade program som ”Historieätarna”, ”Landet brunsås” och förra årets omtalade julkalender ”Tusen år till julafton”. VD Anders Helgeson ger en förklaring till konkursen: ”Det är mycket svårt att vara ett litet bolag som satsar på kvalitetsprodukter i Sverige”. För är det något dessa program, tillsammans med de allra flesta andra som sänds i Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion ger, så är det kvalitet!

I slutet av 1980-talet bröts det svenska TV-monopolet succesivt ned, inledningsvis med att TV3 började sända från London i december 1987. Och när TV4 hösten 1991 vann rättigheterna att sända reklamfinansierad TV i marknätet, får TV-monopolet ses som helt dött. Svenskarna gick från statskontrollerad kvalitets-TV till bokstavligen, ja, skit-TV – vi minns TV3:s program ”SM i lavemang” med Gert Fylking som programledare. Med medieavregleringen blev plötsligt tittare och lyssnare värda pengar och snart insåg leverantörerna att det var lättare och billigare att vinna tittare med skandaler och banaliteter än med kvalitet. Vad har detta paradigmskifte då gjort med oss svenskar?

Public service verkar i allmänhetens tjänst och ska vara allmännyttig och har således ett demokratiseringsansvar. Men om inte allmänheten tittar, hur demokratiserat blir då samhället? Enligt MMS (Mediamätning i Sverige) så tittade svenskarna på TV enligt följande under vecka 43: måndag 20:00 såg 288 000 personer ”Vetenskapens värld” i SVT, tisdag 20:00 såg 277 000 personer ”Korrenspondenterna” i SVT, onsdag 20:00 såg 1 506 000 personer ”Bonde söker fru” i TV4. Vad gör detta med kunskapsnivåerna och i förlängningen demokratin i Sverige?

Att högerextremister är kraftfullt skeptiska mot Public service är ingen överraskning – de har förstått att det är mycket lättare att sälja sina högerpopulistiska, polariserande argument till de som ser ”Bonde söker fru” än till dem som ser ”Korrespondenterna”. Att Public services demokratiseringsarbete inte får genomslag i Sverige är en av anledningarna till att högerextrema krafter fått fäste i svensk politik. Därför är det mycket oroväckande att de etablerade partierna på högerkanten uttrycker skepticism mot Public service – den institution i Sverige som fortfarande, oavbrutet, levererar kvalitet och värnar om folkbildningen och således demokratin i det här landet!