L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Fastna inte i en sexuell svacka

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, oktober 24, 2011 09:48:57

”Feromoner är doftämnen som naturligt utsöndras på huden hos människor och djur för att locka sexuella partners. En person som känner feromondoft blir omedelbart sexuellt attraherad. Feromoner består av ombildat könshormon och har ingen speciell förnimbar lukt. Pherox® är en feromonspray som framställs i laboratorium och är 20 gånger mer koncentrerad än den kroppsegna produktionen.”

Så beskrivs fenomenet feromoner och så presenteras produkten Pherox på deras hemisda. Naturligtvis är det en säljpitch. Men hur påverkar egentligen feromonerna vår sexuella attraktion?

Rockstjärnor och fotbollsspelare som sexikoner

Det kan väl knappast vara för att Bruce Dickinson är attraktiv som kvinnor vill ha sex med honom? Eller är det Paul Scholes rödlätta anlete som får engelska flickors hjärtan att bulta? Knappast. I de enorma mängder svett som dessa exempelkarlar utsöndrar på scenen och på fotbollsplanen finns feromoner. Det påvisades redan 1986. Dom här små grejerna sätter igång ett kommunikationssystem, på ett kemiskt plan, och kan locka till sig sexuella partners. Att djur använder sig av feromoner i parningstider har forskarna vetat länge. Vi har till exempel galten som dreglar intensivt vid parning och utsöndrar feromoner, vilket i sin tur tänder suggan. Men nu visar alltså färska undersökningar att det fungerar även mellan människor.

Män i Medelhavsområdet har mer sex än svenska män

Enligt undersökningar har män runt Medelhavet sex oftare än svenska män. Detta gäller primärt franska och spanska män. Och i takt med att försäljningen av hygienprodukter och parfymer ökar, går sexfrekvensen hos svensken ned. Svenskarna har minst sex i Europa, visar undersökningar för 2003. Vi fick till det 102 gånger (34 gånger färre än året innan), medan spanjorerna lyckas få det motsatta könet i säng 123 gånger och fransmännen hela 144 gånger. Men varför är det så? Klimatet runt Medelhavet är varmare och därför svettas människor i större utsträckning, dvs. de utsöndrar mer feromoner. Om du t ex åker tunnelbanan i Barcelona, känner du en betydligt bredare doftflora än om du åker tunnelbana i Stockholm. Företeelsen ”nyälskad” är en doftblandning av svett och feromoner som inte försvinner på en gång ens om du duschar. Det här medför alltså i sin tur att om du är ”nyälskad” har du större chans att attrahera en kvinna på det sexuella planet. Sex föder sex och du är inne i det män kallar för ett sexuellt stim. Vilket omvänt alltså betyder att om det var längesedan du hade sex är du sexuellt mindre attraktiv för kvinnor.

Talande tester

Forskare i USA har genomfört en studie över hur feromoner påverkar vår sexuella attraktionskraft. Undersökningen utfördes på 38 män i åldrarna 26-42 år. Knappt hälften av männen fick konstgjorda feromoner tillsatt i rakvattnet. Ingen av de 38 männen visste vilka som hade fått feromoner i rakvattnet. Det visade sig att nästan hälften av dem som fått tillsatsen av de konstgjorda feromonerna hade fått en ökad sexuell aktivitet under en period på sex veckor.

I en annan studie sprutade forskare manliga feromoner på en av tio likadana stolar. Det visade sig att män inte valde den preparerade stolen, medan kvinnor gärna satte sig på den. Testet gjordes också på telefonautomater. Resultatet blev detsamma.

Nu betyder inte det här att du ska springa ut och köpa produkter från Pherox eller Pherfume. Men att svettas behöver alltså inte vara något att skämmas för, tvärtom. Låt svettlukten sköta raggningen. Dansa till svetten rinner. Ta bussen hem från träningen utan att duscha. Eller gör som fransmännen och spanjorerna – lukta nyälskad.