L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

När döden kom till Sörmland

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON tis, januari 20, 2015 10:36:36

Prolog

Vägen låg utrullad som toalettpapper över de sörmländska kullarna. Bilen masade sig nyfiket fram emot avtagsvägen mot den övergivna ladan. Han tog med sig vapnet och gick ur bilen.

Borta vid den övergivna ladan stod en annan bil parkerad. Det var märkligt, tänkte han, här brukar det ju aldrig var en själ. Han gick bort emot ladan. Han fick en märklig känsla i kroppen och smög den sista biten. Dörren stod på glänt. Han kikade in. Där inne fick han se det mest makabra han sett i hela sitt liv.

Fredrik Lagerbergs väckarklocka ringde som vanligt klockan halv sju. Han gick ur sin säng och gick in på toaletten och vidare till köket där han tog ett glas aloeverajos, varpå han gick till badrummet och duschade.

Frukosten bestod idag av havregrynsgröt med hjortronsylt från egenplockade hjortron och några skivor bröd med mjukost och paprika. Han bläddrade sakta i Katrineholmskuriren. Smulorna från smörgåsen rasslade när de landade på tidningen som var krispig av morgonluften. Det var inte mycket att läsa; som vanligt, tänkte han.

Han tog ur motorvärmaren och satte sig i sin nya miljöbil – etthundrasexton gram koldioxid per kilometer och etthundraåttiofyra hästkrafter och en stor portion körglädje, en ekvation som egentligen inte går ihop – och satte fart mot Eskilstuna. CD-spelaren startade och så gjorde musiken från filmen 8 mile, som Lagerberg tyckte han var lite, lite för gammal för.

”Vi har en försvunnen jägare söder om Flen, annars är det lugnt.”

”Finns det något som talar för att han skulle försvinna med flit?” undrade Lagerberg.

”Med flit? Går vi på dagis?”

”Ibland kan man tro det. Du förstår ju vad jag menar.”

”Vi har hört hustrun och ett par vänner i jaktlaget, men inget tyder på det.”

Lagerberg gick till pentryt och gjorde i ordning en kopp grönt te. Han hade slutat med kaffet och nu även det svarta teet. Jargongen på avdelningen gjorde sig gärna rolig över kärringfikat Lagerberg begagnade. Han brydde sig inte nämnvärt; han var relativt trygg i sig själv.