L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Diego Armando Maradona – Världens bäste

SportSkapad av L.A.LARSSON mån, oktober 24, 2011 10:05:56

Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas en bättre fotbollsspelare än Diego Armando Maradona. En sådan talang och en sådan överlägsenhet kommer fotbollsvärlden aldrig mer få skåda. Spelare som Pelé, Cruyff, Beckenbauer och Van Basten var fantastiska fotbollsspelare, men ingen var så talangfull som Diego Maradona.

Redan som nioåring upptäcktes Diegos otroliga talang. Ungdomstränaren och tillika talangscouten Francis Cornejo kunde inte tro sina ögon när han såg vad unge Diego kunde göra med bollen. Han ifrågasatte om han inte var en dvärg och bad att få se Diegos ID-kort. Men det var inget Diego hade med sig till fotbollsplanen.

När Diego var elva år började han spela för Cebolitas med pojkar som var 14 år. Maradonas talang gjorde honom snabbt till stjärna i laget och Cebolitas hade en glansperiod där dom spelade 136 matcher i Argentina, Uruguay och Peru, utan förlust. Och namnet Maradona hamnade redan här i tidningarna.

Det Maradona hade i sig på planen var magi. Han gjorde saker med bollen som ingen någonsin gjort tidigare. Maradona debuterade i den högsta ligan i Argentina tio dagar innan sin sextonde födelsedag. Han kom in som avbytare i andra halvlek och vid hans första bollkontakt, slog han en tunnel. Tränaren i Argentinos Juniors hade ju sagt: ”Kör på Diego, spela som du vill.” Hector Vega Onesime, chefredaktör för en välkänd sporttidning, bedömde matchen som medioker och ganska trist, men den femtonårige Diego Maradona fick betyget 7 av 10 efter att inte ens spelat 45 minuter.

När Diego väl debuterat i högsta ligan, förblev han ordinarie, nu med nummer 10 på ryggen. Och efter att ha spelat endast tolv matcher i Argentinos A-lag blev han uttagen i A-landslaget inför en vänskapslandskamp mot Ungern den 27:e februari 1977, Argentina vann med 5-1.

VM hölls i Argentina 1978, men till mångas och framför allt Maradonas stora förtret, blev han inte uttagen. I och med att Argentina vann sitt första VM-guld det här året, skiljer sig här Maradonas och Pelés vägar. Pelé blev uttagen som tonåring första gången Brasilien vann VM, därför håller många honom högre i rankingen bland världens bästa fotbollsspelare. När Maradona fick shock-beskedet att han inte var uttagen till VM-78, grät han tröstlöst och lovade sina föräldrar och sina vänner att han skulle vinna varenda buckla i hela världen och ta med dom hem.

Efter ett mycket framgångsrikt år i Boca Juniors i Argentina flyttade Diego 1982 till Spanien och började spela för Barcelona. Samma sommar var det fotbolls-VM i Spanien och Diego var nu given i startelvan. Maradona öppnade sin VM-karriär med två mål mot Ungern. Men spelet var fruktansvärt tufft i detta VM och en Maradona som sparkats på i tre matcher, tröttnade till slut och blev utvisad efter en sen tackling och det var det sista vi såg av Diego Maradona i detta VM.

1984 bytte Maradona klubb till Napoli i Italien. Här spelade han 259 matcher och gjorde 115 mål. Som lagkapten, speldirigent och artist vann han Neapel-bornas hjärtan och förde klubben till ligaseger 1986/87 och 1989/90, seger i italienska cupen 1986/87, Supercupen 1990 och UEFA-cupen 1988/89.

Men det var under VM 1986 i Mexico som Diego Armando Maradona blev känd över hela världen. Dels för guds hand men framför allt för det mest fantastiska målet genom alla tider, solodribblingen mot England, den 22:a juni på Azteka Stadion i Mexico City. Något liknande hade aldrig skådats och kommer aldrig skådas igen. Efter 50-talet, på den här nivån så händer det helt enkelt inte att en spelare i stort sett dribblar av ett helt lag och gör mål. Men Maradona gjorde det, i en VM-kvartsfinal, 1986.

Maradona gjorde sedan två mål även i semifinalen och spelade på ett overkligt, ur teknik- och speluppfattningsperspektiv fri Jorge Burruchaga som kunde göra det avgörande målet mot Västtyskland i finalen. Så kunde Maradona äntligen kyssa den buckla han väntat på i åtta år.

1990 tog sig Maradona och Argentina åter till final i VM i Italien. Tyvärr blev det här ett nederlag, återigen mot Västtyskland. Och året efter slutade Maradona sin sagolika resa i Napoli. Hans karriär tog sedan ett snöpligt slut, efter att han testat positivt för diverse droger i samband med VM 1994 i USA.

Men jag kan lova er att vi kommer aldrig mer, någonsin igen, få se en fotbollsspelare, så överlägsen och så ledande på planen som Diego Armando Maradona var. Hade Pelé eller Cruyff varit aktiva samtidigt som Maradona skulle dom hamnat i skymundan av hans briljans. Och för dom som har sett det klassiska klippet när Maradona värmer upp till Opus Life is Life innan en match med Napoli, ni vet vad jag pratar om. Tynglagen gäller inte för Maradona. I hans ögon går allt långsamt, som när Chaplin dansar med jordgloben i ”Diktatorn” och i våra ögon blir det vemod och en längtan, ett hopp att det någon gång, kanske, kommer dyka upp en bollkonstnär som kan komma i närheten av Maradonas talang, och rubba dom där skrivna reglerna som ändå finns i det gröna brädets schack.