L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Arbeta mindre - må bättre

PolitikSkapad av L.A.LARSSON lör, mars 28, 2015 11:37:41

”Vi borde bara jobba två timmar per dag”, sa professor Bodil Jönsson när hon blev intervjuad i Veckans Affärer i februari i år. Bodil Jönsson, som bl.a. doktorerat i fysik och skrivit den uppmärksammade boken Tio tankar om tid, fortsätter: ”Vi har ett samhälle som vilar på en uppställd norm om att arbeta, men samtidigt ser vi många arbetslösa.”

På Svartedalens äldreboende i Göteborg pågår under 2015 ett försök med sex timmars arbetsdag. Redan efter en månad kunde de anställda märka av en skillnad: ”Alla är gladare. Vi tar de boende på ett lugnare sätt, vi hinner ta promenader med dem, vi har mer kraft och ork”, säger någon. ”En otrolig skillnad. Schemat är underbart”, säger en annan. ”Jag har mer ork, mer tålamod, mer av allt”, säger en tredje. Boendets chef håller med: ”Det känns att hela huset är lugnare”, säger hon.

Svenskarna har under en stor del av 1900-talet arbetat mindre och mindre – vi slutade arbeta på lördagar, vi har gått från två veckors semester till fem veckors semester. Men under 1980-talet hände något: vem som helst kunde plötsligt bli rik och en kultur växte fram där det var fint, status och respektingivande att arbeta från morgon till kväll och ha en fulltecknad kalender.

Enligt OECD utmärker sig fyra länder särskilt när det gäller att arbeta mycket. I Turkiet, Mexiko, Sydkorea och Japan arbetar 23-43% av befolkningen mer än 50 timmar i veckan. Företaget Gallup genomförde inför FN:s internationella lyckodag i mars 2015 en undersökning i 143 länder av människors lycka och positiva känslor. Turkiet, där man arbetar överlägset mest, hamnar på plats 141, alltså trea från slutet. Mexiko, där man arbetar näst mest är på plats 40 – noteras bör att plats 1-10 enkom utgörs av länder från Centralamerika och Sydamerika, varför plats 40 sticker ut i jämförelse med omkringliggande länder. Japan och Sydkorea hamnar på plats 83 respektive 121, två länder som teknologiskt är absolut världsledande, ligger lyckomässigt på samma nivåer som de fattiga delarna av mellanöstern, afrikanska och östeuropeiska länder. Japan och Sydkorea är också bland de länder i världen där det begås flest självmord.

Normkritik är ett modeord i dessa dagar och är det inom ett område vi behöver vara normkritiska och ifrågasätta, så är det arbetsmarknaden. Vi behöver i grunden förändra vår arbetsmarknad och öppna upp för sex timmars arbetsdag, öppna upp marknaden för arbetslösa och vända trenden med utbrändhet och stress och istället gå mot lycka och välbefinnande!