L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Vi klarar oss bra utan det där vi tror vi inte klarar oss utan

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON tis, februari 09, 2016 10:10:22

Under de senaste åren har jag provat att sluta med olika saker för att få perspektiv på livet och själv undersöka vad vi egentligen behöver för att vara lyckliga. Behöver vi verkligen det där sexpacket med starköl till helgen? Behöver vi verkligen ett halvt kilo oxfilé och en flaska vin från Toscana för att bli lyckliga? Behöver vi ett julbord med julskinka, fem sorters sill, prinskorvar, köttbullar, ägghalvor? Behöver vi ens fira jul? Behöver vi åka till Thailand varje vinter för att inte bli deprimerade? Kan vi leva på ett annat sätt, och vad är det vi behöver, egentligen, för att vara lyckliga?

När jag bodde och arbetade i London 1999-2003 flög jag mycket och det här var på den tiden som alkohol serverades gratis på reguljärflyg i Europa. Det här var också på den tiden som jag snusade och jag brukade alltid, efter flygplansmåltiden, beställa en Bailey’s till kaffet och ta en portionssnus till det och jag tyckte att den kombinationen var den ultimata smakupplevelsen. Jag brukade också marknadsföra den här smakupplevelsen som något fantastiskt – snus, kaffe och Bailey’s och skulle aldrig kunna tänka mig ett liv utan varken snus, kaffe, eller chokladsmakande sprit.

Men så en dag, den 11 september 2009, skulle mitt andra barn födas och där på förlossningsavdelningen kände min kropp – som under 15 år fått i sig 5-8 koppar kaffe varje dag – att det var nog med kaffe, så jag slutade cold turkey och har inte saknat drycken sedan dess.

Ett halvår senare fick jag ett telefonsamtal på jobbet. Det var min pappas dåvarande sambo som berättade att min pappa fått en hjärtinfarkt och låg på lasarettet i Oskarshamn. Hans blodtryck hade varit skyhögt och till slut orkade inte kroppen längre. När jag la på luren tog jag upp min snusdosa för att bedöva de känslor jag fått. Jag tänkte efter en sekund och upptäckte att jag inte snusat på hela dagen, trots att det var sen eftermiddag. Jag tittade på dosan och funderade på om jag verkligen behövde snusa – behövde jag verkligen bedöva mina känslor? Och har jag inte hört någonstans att snus gör att man får högt blodtryck? Och hjärt-kärlsjukdomar är väl ärftliga? Då är det väl dumt att hjälpa de dåliga generna? Jag satt tyst en lång stund och stoppade sedan tillbaka dosan i fickan. När jag en månad senare kollade mitt blodtryck var det väldigt lågt. 105 i systoliskt tryck vid ansträngning och endast 95 i systoliskt tryck i vila och sjukvårdspersonalen funderade på att medicinera mig mot lågt blodtryck, jag sa att jag kunde börja snusa igen. Men det gjorde jag aldrig.

I oktober 2014 var det så dags att sluta dricka Bailey’s och all annan form av alkohol också. Och tänk, jag har klarat mig utan alla dessa tre fantastiska smaker – de smaker som jag var så säker på att jag inte skulle kunna leva utan, tillsammans eller var för sig. Smakerna som jag tyckte att jag förtjänade. Smakerna som jag nästan tyckte att det var ”min rätt” att få känna blandas i gommen. Tänk, jag klarade mig utan dem, utan att bli en olyckligare människa.