L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Vår politiska historia förklarar vår politiska samtid

PolitikSkapad av L.A.LARSSON fre, februari 12, 2016 14:11:55

För mig blir det tydligt, med historien i bagaget, att alla de etablerade partierna med S i spetsen som historiskt största parti och skapare av folkhemsvisionen, har misslyckats med att skapa de visioner den framtidstro många väljare har letat efter. Och när dörren står öppen blåser en ny vind in, med nyfascismens arv, i högerpopulismens kostym och en miljon människor blir hänförda av enkel, slagkraftig retorik med visioner och lösningar på uppmålade problem.

Övriga partier negligerar, ignorerar, tar på skygglapparna. Är det något den svenska politiken är dåligt på är det självkritik. Självgodheten har nu straffats. Pga av detta och pga etikens och källkritikens frånvaro i vårt utbildningsväsende, har vi en politisk situation i Sverige idag där en femtedel av väljarna, tragiskt nog, ställer sig bakom ett rasistiskt parti med den enkla förklaringen att det i deras värld inte finns något annat alternativ - inget annat parti levererar lösningar.

Ernst Wigforss, finansminister 1925-26, 1932-49, (en person jag ofta citerar när jag pratar om lycka) kan inte ensam få cred för Sveriges ekonomiska framgångar, men han spelade en viktig psykologisk roll för väljarna. Och det är det politik till stor del handlar om: psykologi. Tills det att de etablerade partierna förstår detta kommer vi få ett allt mörkare samhälle, byggt på rädsla, hat och främlingsfientlighet. Är det så vi vill ha det?