L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Om hamburgare

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:15:03
Nu kanske just du sitter där hemma och undrar hur man gör den perfekta hamburgaren. Vilken tur du har för under de senaste månaderna har jag genomfört en studie, en slags hamburgarundersökning för att lite närmare förstå hur den godaste och mest fulländade burgaren är uppbyggd. Jag har testat fläskfärs, nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, hjortfärs, massa färs, i mängder från 45 till 500 gram, jag har malt högrev, jag har provat grovt hamburgerbröd, jag har provat ljust, jag har bakat eget, jag har provat dressingar, jag har provat olika salladskombinationer, jag har provat lökvarianter och jag har provat ost och bacon. Det här är vad jag kommit fram till - den godaste burgaren ser ut enligt följande: kött - optimal köttmängd i en hamburgare är 170 gram (500 gram var för mkt). Det bästa köttet tyckte jag var svensk blandfärs 50/50 gris/nöt (baconlindad hjortfärs kom 2:a och egenmald lokal högrev knep bronset). Använd bara kött i burgaren, alltså inget ströbröd eller sånt. Salt, peppar. Bröd - efter att ha provat många olika sorters bröd och bakat eget med recept från nån flashig burgarkokbok från New York, så har jag kommit fram till att Max Friscobröd är godast. Tre skivor nästan knaperstekt bacon är lagom och tre skivor (60 gram) hamburgerost med smak av cheddar är den optimala ostmängden. Vad gäller sallad så har jag testat lite olika och kommit fram till att isbergssallad gör sig bäst på hamburgare. Tre stora skivor tomat och fyra skivor gurka är perfekt. När det gäller lök behövs både stekt och rå lök för att nå smakhimlen. Förhållandet rå/stekt skall vara 2:1. Jag föreslår två "skivor" rå lök och en skiva som delas upp i lökringar och steks. Jag tycker att vanlig senap, ketchup och majonnäs bäst framhäver övriga smaker, men känner du dig lite kryddig, så har ICA en finfin jalapeñosås som jag rekommenderar. Lycka till med ditt hamburgermakeri!