L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Värna Public service för demokratins skull

PolitikSkapad av L.A.LARSSON fre, november 11, 2016 12:29:46

Den första november i år rapporterades att produktionsbolaget Thelma/Louise tvingats i konkurs. Thelma/Louise har skapat folkbildande, roliga och hyllade program som ”Historieätarna”, ”Landet brunsås” och förra årets omtalade julkalender ”Tusen år till julafton”. VD Anders Helgeson ger en förklaring till konkursen: ”Det är mycket svårt att vara ett litet bolag som satsar på kvalitetsprodukter i Sverige”. För är det något dessa program, tillsammans med de allra flesta andra som sänds i Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion ger, så är det kvalitet!

I slutet av 1980-talet bröts det svenska TV-monopolet succesivt ned, inledningsvis med att TV3 började sända från London i december 1987. Och när TV4 hösten 1991 vann rättigheterna att sända reklamfinansierad TV i marknätet, får TV-monopolet ses som helt dött. Svenskarna gick från statskontrollerad kvalitets-TV till bokstavligen, ja, skit-TV – vi minns TV3:s program ”SM i lavemang” med Gert Fylking som programledare. Med medieavregleringen blev plötsligt tittare och lyssnare värda pengar och snart insåg leverantörerna att det var lättare och billigare att vinna tittare med skandaler och banaliteter än med kvalitet. Vad har detta paradigmskifte då gjort med oss svenskar?

Public service verkar i allmänhetens tjänst och ska vara allmännyttig och har således ett demokratiseringsansvar. Men om inte allmänheten tittar, hur demokratiserat blir då samhället? Enligt MMS (Mediamätning i Sverige) så tittade svenskarna på TV enligt följande under vecka 43: måndag 20:00 såg 288 000 personer ”Vetenskapens värld” i SVT, tisdag 20:00 såg 277 000 personer ”Korrenspondenterna” i SVT, onsdag 20:00 såg 1 506 000 personer ”Bonde söker fru” i TV4. Vad gör detta med kunskapsnivåerna och i förlängningen demokratin i Sverige?

Att högerextremister är kraftfullt skeptiska mot Public service är ingen överraskning – de har förstått att det är mycket lättare att sälja sina högerpopulistiska, polariserande argument till de som ser ”Bonde söker fru” än till dem som ser ”Korrespondenterna”. Att Public services demokratiseringsarbete inte får genomslag i Sverige är en av anledningarna till att högerextrema krafter fått fäste i svensk politik. Därför är det mycket oroväckande att de etablerade partierna på högerkanten uttrycker skepticism mot Public service – den institution i Sverige som fortfarande, oavbrutet, levererar kvalitet och värnar om folkbildningen och således demokratin i det här landet!

Förenkla för högskolestudier

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tis, mars 15, 2016 12:09:57

Flera gånger har jag mött ett motstånd mot att omskola sig från en gymnasial yrkesutbildning till att börja plugga på högskolan. Detta motstånd består ofta i det extra år (eller så) man måste läsa vissa ämnen på Komvux för att över huvud taget bli behörig till den utbildning man vill gå.

Ett av förslagen i den här artikeln är att alla gymnasieprogram återigen ska ge högskolebehörighet, vilket jag anser är ett strålande förslag. Då slipper de som vill skola om sig det där extra året på Komvux och omskolningen blir plötsligt inte helt övermäktig.

Men något den här artikeln inte tar upp är utbildningens betydelse för demokratin. Utbildning är den säkraste vägen att lära sig att källkritiskt ta till sig information - att kunna skilja på populism och politik. Det som sker i USA just i detta nu är att en rasistisk miljardär kan bli en av två presidentkandidater genom att med populistisk retorik anspela på känslor hos de som inte getts möjlighet att få lära sig vad som är vad; det är inte demokrati för mig!

http://www.etc.se/debatt/fler-maste-fa-mojlighet-att-studera-vidare-efter-gymnasietSkräpmedia och studieovilja urholkar demokratin

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 20:27:10

För en månad sedan eller så delades ett inlägg från ”Polisen i Göteborg” på Facebook. ”Polisen” uppmanade att inte ge tiggare några pengar. Inlägget delades många gånger, trots att språket var allt annat än myndighetsmässigt och innehöll direkta språkfel. Viktigare är dock att ställa sig frågan: är det sannolikt att Polismyndigheten i Västra Götalands län skulle skriva ett sådant här inlägg?

I somras råkade jag fastna på rubrikerna på två löpsedlar. Aftonbladet: ”Fyra döda på ett dygn”, ”Fick sin identitet kapad”. Expressen: ”- Förstörd för livet”, ”Kaoset efter greknejet”. Tydliga skrämselrubriker som enbart syftar till att få oss att agera, i det här fallet genom att köpa ett lösnummer. På samma sätt arbetar populisktiska politiska partier – med skrämselpropaganda, som vid en snabb, okritisk blick verkar rimlig; allt för att få oss till valurnorna. ”Sluta straffbeskatta pensionärer!” hette det inför valet – men när skattesänkningar föreslogs i riksdagen röstades de ned av Sverigedemokraterna.

I slutet av 1980-talet bröts SVT:s monopol i Sverige och kommerisiella krafter kunde plötsligt sända i princip vad som helst, när som helst, till väldigt många människor. I valet 1991 röstades Ny Demokrati in i Riksdagen – ett parti med tydligt invandrarfientlig prägel och populistisk retorik. Facebook gick från 40 000 till nästan en halv miljon användare i Sverige under 2007 och vem som helst kunde plötsligt sprida vad som helst till många människor, som i sin tur kunde sprida det vidare. I valet 2010 fick Sverigedemokraterna för första gången över fyra procent röster och kom in i Sveriges riksdag.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) sympatiserar 17,1 procent av män med gymnasial utbildning med Sverigedemokraterna. Har männen läst på högskola i mindre än tre år, sjunker SD-sympatierna radikalt till 7,6 procent. Av männen med mer än tre år på högskola sympatierar endast 6,1 procent med SD. Tittar man på SCB:s statistik för män som endbart har grundskolestudier sympatiserar nästan tjugo procent med SD. När det gäller kvinnor varierar den procentuella fördelningen mellan två och tio procent beroende på utbildningsnivå.

Det är dags att vi börjar ifrågasätta den information vi ställs inför, vare sig vi stöter på den i sociala medier, i kvällstidningar eller i en valkampanj. Det är dags att sluta med att okritiserat sprida populitisk propaganda, vare sig det är i fikarummet på jobbet, i kön på ICA eller på Facebook. Det är dags att sluta låta dig skrämmas av det som du matas med i media eller det som grannen säger – och vägen dit är utbildning och kvalitetsmedia!

Nedmontera blockpolitiken

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:35:50

För fem år sedan diskuterades blockpolitikens död i Aktuellt och jag skrev då i ett blogginlägg att det borde ha skett för länge sedan. I dag, 2014, är blockpolitiken mer cementerad än någonsin och ett omval kommer att ske den 22 mars 2015.

Nyckeln till att lösa upp blockpolitiken i dag är att lösa upp alliansen. De har skött Sverige på ett bra sätt de senaste åtta åren, men har nu inte det breda stöd som tidigare och därför behöver förändringar göras.

Konstigt nog verkar det bara vara på riksnivå som blockpolitiken är oomkullrunkelig. I Norrköping består majoriteten till exempel av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I Katrineholm, Gnesta, Strängnäs och Kumla av Moderaterna och Socialdemokraterna. I Flen S, C, KD och MP och i Vingåker fick S, V och MP stöd av FP. Likadant ser det ut i många av landstingen; exempelvis styrs vårt eget län av S, MP, C och FP.

Vad är det som gör att de som är proffspolitiker och har till uppgift att styra nio miljoner människor i stället för nio tusen, som i många småkommuner, har så svårt att samarbeta över "blockgränserna"?

Det enda sättet att utveckla en verksamhet är att lyssna på avvikande åsikter, sa en nypensionerad chef till mig en gång. Om det är sant, vad kan vara bättre än en dynamisk regering där frågor får diskuteras för att på så sätt optimeras? Med en blocköverskridande regering skapas en helt annan dynamik än i ja-sägandets korridorer.

I kölvattnet efter blockens orubblighet föds missnöjets röster. Partier i den politiska höger-vänster-skalans periferier gynnas av oordning i samhället – det har vi sett exempel på i historien – till exempel vid börskraschen 1929 där både kommunistiska och högerextrema partier drog nytta av att samhällets grundvalar satts i gungning.

Efter att regeringens budget röstats ned i riksdagen skrev Stefan Holm på Twitter: "Just nu i Warszawa: Minns ni det där gamla uttrycket ’svensk riksdag’?" Det är onekligen fyndigt, men hur ska vi egentligen rösta i mars för att Sverige ska få en parlamentarisk stabilitet? Det är naturligtvis ditt val som väljare, men det första steget måste tas av de sju partier i riksdagen som säger sig vara emot främlingsfientlighet. Dessa sju partier måste börja samarbeta för att Sverige ska få en stabil majoritetsregering som kan driva landet framåt under den kommande mandatperioden – just nu går vi bara på tomgång och det vinner ingen på!Gyllene tillfälle för Vingåkers kommun

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:31:57

Publicerad 30 november 2011

I kvalitetsredovisning barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde, fastställd den 20 april 2011, står det: De övergripande verksamhetsmålen för all kommunal verksamhet innebär i korthet att Vingåkers kommun ska: Verka för en positiv befolkningsutveckling. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Minska kommunanställdas korttidsfrånvaro. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Verka för minskad ungdomsarbetslöshet. Hur ska kommunen genomföra det?

Jag var på föräldramöte med representanter från barn- och utbildningsnämnden, sammankallat bland annat på grund av signaler som föräldrar till barn på förskolan snappat upp om personal som mår allt sämre, till följd av ökad arbetsbelastning, till följd av vikariestopp. Tidigt i gruppdiskussionen upptäckte jag en uppgivenhet hos politikerna. Egentligen ska kommunen drivas som ett företag, men den gör inte det. Varför inte, frågade jag. Det är något i mentaliteten. Det sitter i väggarna, fick jag till svar och efter mycket diskussion var den allmänna uppfattningen att mycket av förändringsoviljan låg på tjänstmannasidan i företaget Vingåker.

Men när förskolepersonalen är stressad och snön inte blir skottad, så att våra barn inte får komma ut och leka på två veckor, är det inte förskolechefen vi ska hacka på; här finns ett genomgripande organisationskulturellt problem; fundamenten som vår kommun vilar på, behöver renoveras!

Kommunchef och biträdande kommunchef i Vingåkers kommun går i pension vid årsskiftet. Hur tillsättningen av dessa tjänster går till, är helt avgörande för kommunens framtida utveckling. Dessa två nyckelpositioner måste tillsättas av en extern och oberoende rekryteringsgrupp. Eller varför inte en medborgargrupp? Jag vädjar nu till kommunstyrelsens personalutskott att genomföra denna rekryteringsprocess objektivt och professionellt – ni har Vingåkers framtida utveckling i era händer!

Per Gahrton uttryckte sig i Sveriges Radio P1 i förra veckan om tillsättningen av partiledare och det han sa genomsyrar all tillsättning av ledare i dagens organisationer och i synnerhet inom offentlig förvaltning. Ska man hämta upp en veteran från elefantkyrkogården, någon som minns hur det var och redan har gett ut memoarer, eller ska man satsa på friska ungdomar som kanske har ett rörligare förhållande till gröna grundbultar, men vet så mycket mer om hur dagens människor tänker och vad de drömmer om?

Alla vill ha utveckling, men ingen vill ha förändring, sa Kirkegaard och så är det verkligen i praktiken. Men utveckling sker genom förändring. Och visst är tjänstemännen villiga att tala om förändring och teoretisera kring förändring, men att sjösätta en bestående förändring – en organisationskulturellt genomgripande förändring som inte är som bubblor i havregrynsgröten – det är man inte särskilt intresserad av. Mycket få organisationer och kommuner i Sverige är redo för ett paradigmskifte, där vi låter kreativiteten borra i betongfundamenten som utgör landets verksamheter och låter förändring och utveckling bli ledord som vi ställer oss bakom i praktiken.

Nu har Vingåker ett gyllene läge påbörja en genomgripande förändring som leder till utveckling och gör vår kommun attraktiv. Kommunstyrelsens personalutskott: profilen ni söker är en förändringsbenägen visionär, gärna från näringslivet, som inte är rädd att riva pyramiderna. Det är dags för förändring, det är dags för nytänkande och det är dags att Vingåker AB börjar drivas som det företag det faktiskt är!

Ytterligare ett romanintro

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:16:58
Han låg på mage och såg ut över torget. Han såg Hitler som han aldrig hade sett honom tidigare; i färg och helt tydligt, levande. Torget i München var fullt till ungefär hälften. Den enorma byggnaden han låg i hade stora fönster som nästan gick ända ned till golvet, så de kunde inte promenera omkring därinne hur som helst, då skulle de bli sedda.

Hitler steg ned från podiet, tog Himmler med sig och gick ned bland mannarna för att sedan vika av åt vänster och uppför trappan. Han ålade sig närmare fönstret och plockade fram kameran för att ta en bild på odjuren innan de försvann.

Just som bilden tagits vände en ung anhängare, utan uniform, sitt huvud och tittade upp mot fönstret där han låg. Han lade sig platt på golvet och kikade försiktigt ut genom fönstret.

Ynglingen hade dragit med sig ytterligare en uniformlös och var på väg in i byggnaden.

Det fanns ingen tid att förlora. Det fanns ingen möjlighet att varna de andra. Nu gällde det bara att komma så långt bort som möjligt från den plats han blivit sedd. Uppåt fick det bli.

Han sprang uppför en trappa, sedan uppför en till. Han irrade runt, stressad. Kroppen pumpade adrenalin. Ingenstans att gömma sig, byggnaden var nästan helt tömd.

Han träffade två unga kvinnor och han fick ett par skor av den ena. Han tog snabbt på sig skorna när de hörde en kamera med blixt ta en bild. Sedan dröjde det inte länge förrän de två ynglingarna kom uppför trappan.Dagens dikt

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:15:44
Jag ligger här och bara hatar

Jag vet att det kommer rinna av mig

Om en dag eller så

Det har jag lärt mig

Men vägen dit, hur gör man?

Det kokar

Det kokar

Ilska och hat

Det positiva fördunklas

Kan inte göra positiva saker

Köper skit

Förstår dom, dom som inte kan kontrollera

Ett tillfälle av icke-kontroll

Så är livet förstört

För ingen förlåter en sönderslagen skalle

Ingen förlåter ditt raseri, din vrede

Även om den inte var din från början

Och plötsligt är du, en vanlig

PariaOm hamburgare

ÖvrigtSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:15:03
Nu kanske just du sitter där hemma och undrar hur man gör den perfekta hamburgaren. Vilken tur du har för under de senaste månaderna har jag genomfört en studie, en slags hamburgarundersökning för att lite närmare förstå hur den godaste och mest fulländade burgaren är uppbyggd. Jag har testat fläskfärs, nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, hjortfärs, massa färs, i mängder från 45 till 500 gram, jag har malt högrev, jag har provat grovt hamburgerbröd, jag har provat ljust, jag har bakat eget, jag har provat dressingar, jag har provat olika salladskombinationer, jag har provat lökvarianter och jag har provat ost och bacon. Det här är vad jag kommit fram till - den godaste burgaren ser ut enligt följande: kött - optimal köttmängd i en hamburgare är 170 gram (500 gram var för mkt). Det bästa köttet tyckte jag var svensk blandfärs 50/50 gris/nöt (baconlindad hjortfärs kom 2:a och egenmald lokal högrev knep bronset). Använd bara kött i burgaren, alltså inget ströbröd eller sånt. Salt, peppar. Bröd - efter att ha provat många olika sorters bröd och bakat eget med recept från nån flashig burgarkokbok från New York, så har jag kommit fram till att Max Friscobröd är godast. Tre skivor nästan knaperstekt bacon är lagom och tre skivor (60 gram) hamburgerost med smak av cheddar är den optimala ostmängden. Vad gäller sallad så har jag testat lite olika och kommit fram till att isbergssallad gör sig bäst på hamburgare. Tre stora skivor tomat och fyra skivor gurka är perfekt. När det gäller lök behövs både stekt och rå lök för att nå smakhimlen. Förhållandet rå/stekt skall vara 2:1. Jag föreslår två "skivor" rå lök och en skiva som delas upp i lökringar och steks. Jag tycker att vanlig senap, ketchup och majonnäs bäst framhäver övriga smaker, men känner du dig lite kryddig, så har ICA en finfin jalapeñosås som jag rekommenderar. Lycka till med ditt hamburgermakeri!

Nästa »