L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Utbildning av utbildarna

PolitikSkapad av L.A.LARSSON mån, februari 15, 2016 10:04:05

http://mobil.dn.se/debatt/utbildningsfundamentalism-ger-inte-de-basta-lararna/

Det här var verkligen befriande läsning och jag håller med i varje ord. Jag tror t.ex. att jag skulle vara en bättre lärare än flera av de lärare jag själv haft genom åren om målet är att lära så många som möjligt så mycket som möjligt - precis som några av de lärare jag har bäst minnen av var sådana utan lärarutbildning. Och jag skulle gärna jobba som lärare - har faktiskt sökt några vikariat - men jag skulle aldrig få för mig att lägga flera år av mitt liv på en lärarutbildning som den ser ut idag; jag har bott med en lärare i 10 år och lärarutbildningens brister har flera gånger varit ämne för diskussion. Varför inte ha en variant som med folkhögskollärare, där det räcker att komplettera sin tidigare kompetens med pedagogik?

Jag har själv läst de universitetskurser som intresserat mig, där och då i livet. Vissa har varit tråkiga eller inte motsvarat mina förväntningar och då har jag hoppat av. Några år senare har jag varit intresserad av något annat och då har jag läst det. Detta har gjort att jag inte har blivit något och inte kan något specifikt utan kan lite om mycket och klarar mig bra i frågesportsammanhang, men blir väldigt spretig på arbetsmarknaden och tämligen svåranställningsbar, eftersom min kunskap inte direkt finns på något papper eller har genererat någon examen - precis det han skriver om i artikeln. Jag blir ibland irriterad över det - att bred kunskap inte uppskattas, även om jag är ganska ointresserad av att ha något 9-5-jobb. Jag har flera gånger fått höra att man valt någon annan kandidat till ett jobb för att den personen har gjort just det som jobbet går ut på och då undrar jag var finns den personliga och samhälleliga utvecklingen i det, att alla fortsätter med det de alltid har gjort? Och hur kul är det? Jag är mer för Pippis devis: "Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!"

Och jag tycker det är synd att vi har en arbetsmarknad och en utbildningskultur där fel saker prioriteras. Jag reflekterade över det här redan 2005 när jag pluggade på Handelshögskolan i Göteborg och vissa studenter var rätt ointresserade av att lära sig något, de ville bara ha stämpeln för avklarad kurs. Jag hade då arbetat i sju år, varav nästan fem utomlands och hade rätt många exempel från "den riktiga världen" - men det enda som tycktes intressant och som gav rätt på proven var om man refererade till exempel i någon av läroböckerna, vilket gjorde att jag hoppade av Handels och köpte en sommarstuga i Läppe och började skriva böcker. Den här artikeln är första gången jag hört någon annan säga det som jag tänkt i tio år! Tack Mats Alvesson.Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.