L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Gyllene tillfälle för Vingåkers kommun

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:31:57

Publicerad 30 november 2011

I kvalitetsredovisning barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde, fastställd den 20 april 2011, står det: De övergripande verksamhetsmålen för all kommunal verksamhet innebär i korthet att Vingåkers kommun ska: Verka för en positiv befolkningsutveckling. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Minska kommunanställdas korttidsfrånvaro. Hur ska kommunen genomföra det? Vingåkers kommun ska: Verka för minskad ungdomsarbetslöshet. Hur ska kommunen genomföra det?

Jag var på föräldramöte med representanter från barn- och utbildningsnämnden, sammankallat bland annat på grund av signaler som föräldrar till barn på förskolan snappat upp om personal som mår allt sämre, till följd av ökad arbetsbelastning, till följd av vikariestopp. Tidigt i gruppdiskussionen upptäckte jag en uppgivenhet hos politikerna. Egentligen ska kommunen drivas som ett företag, men den gör inte det. Varför inte, frågade jag. Det är något i mentaliteten. Det sitter i väggarna, fick jag till svar och efter mycket diskussion var den allmänna uppfattningen att mycket av förändringsoviljan låg på tjänstmannasidan i företaget Vingåker.

Men när förskolepersonalen är stressad och snön inte blir skottad, så att våra barn inte får komma ut och leka på två veckor, är det inte förskolechefen vi ska hacka på; här finns ett genomgripande organisationskulturellt problem; fundamenten som vår kommun vilar på, behöver renoveras!

Kommunchef och biträdande kommunchef i Vingåkers kommun går i pension vid årsskiftet. Hur tillsättningen av dessa tjänster går till, är helt avgörande för kommunens framtida utveckling. Dessa två nyckelpositioner måste tillsättas av en extern och oberoende rekryteringsgrupp. Eller varför inte en medborgargrupp? Jag vädjar nu till kommunstyrelsens personalutskott att genomföra denna rekryteringsprocess objektivt och professionellt – ni har Vingåkers framtida utveckling i era händer!

Per Gahrton uttryckte sig i Sveriges Radio P1 i förra veckan om tillsättningen av partiledare och det han sa genomsyrar all tillsättning av ledare i dagens organisationer och i synnerhet inom offentlig förvaltning. Ska man hämta upp en veteran från elefantkyrkogården, någon som minns hur det var och redan har gett ut memoarer, eller ska man satsa på friska ungdomar som kanske har ett rörligare förhållande till gröna grundbultar, men vet så mycket mer om hur dagens människor tänker och vad de drömmer om?

Alla vill ha utveckling, men ingen vill ha förändring, sa Kirkegaard och så är det verkligen i praktiken. Men utveckling sker genom förändring. Och visst är tjänstemännen villiga att tala om förändring och teoretisera kring förändring, men att sjösätta en bestående förändring – en organisationskulturellt genomgripande förändring som inte är som bubblor i havregrynsgröten – det är man inte särskilt intresserad av. Mycket få organisationer och kommuner i Sverige är redo för ett paradigmskifte, där vi låter kreativiteten borra i betongfundamenten som utgör landets verksamheter och låter förändring och utveckling bli ledord som vi ställer oss bakom i praktiken.

Nu har Vingåker ett gyllene läge påbörja en genomgripande förändring som leder till utveckling och gör vår kommun attraktiv. Kommunstyrelsens personalutskott: profilen ni söker är en förändringsbenägen visionär, gärna från näringslivet, som inte är rädd att riva pyramiderna. Det är dags för förändring, det är dags för nytänkande och det är dags att Vingåker AB börjar drivas som det företag det faktiskt är!


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.