L.A.LARSSONS BLOGG

L.A.LARSSONS BLOGG

Nedmontera blockpolitiken

PolitikSkapad av L.A.LARSSON tor, mars 03, 2016 16:35:50

För fem år sedan diskuterades blockpolitikens död i Aktuellt och jag skrev då i ett blogginlägg att det borde ha skett för länge sedan. I dag, 2014, är blockpolitiken mer cementerad än någonsin och ett omval kommer att ske den 22 mars 2015.

Nyckeln till att lösa upp blockpolitiken i dag är att lösa upp alliansen. De har skött Sverige på ett bra sätt de senaste åtta åren, men har nu inte det breda stöd som tidigare och därför behöver förändringar göras.

Konstigt nog verkar det bara vara på riksnivå som blockpolitiken är oomkullrunkelig. I Norrköping består majoriteten till exempel av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I Katrineholm, Gnesta, Strängnäs och Kumla av Moderaterna och Socialdemokraterna. I Flen S, C, KD och MP och i Vingåker fick S, V och MP stöd av FP. Likadant ser det ut i många av landstingen; exempelvis styrs vårt eget län av S, MP, C och FP.

Vad är det som gör att de som är proffspolitiker och har till uppgift att styra nio miljoner människor i stället för nio tusen, som i många småkommuner, har så svårt att samarbeta över "blockgränserna"?

Det enda sättet att utveckla en verksamhet är att lyssna på avvikande åsikter, sa en nypensionerad chef till mig en gång. Om det är sant, vad kan vara bättre än en dynamisk regering där frågor får diskuteras för att på så sätt optimeras? Med en blocköverskridande regering skapas en helt annan dynamik än i ja-sägandets korridorer.

I kölvattnet efter blockens orubblighet föds missnöjets röster. Partier i den politiska höger-vänster-skalans periferier gynnas av oordning i samhället – det har vi sett exempel på i historien – till exempel vid börskraschen 1929 där både kommunistiska och högerextrema partier drog nytta av att samhällets grundvalar satts i gungning.

Efter att regeringens budget röstats ned i riksdagen skrev Stefan Holm på Twitter: "Just nu i Warszawa: Minns ni det där gamla uttrycket ’svensk riksdag’?" Det är onekligen fyndigt, men hur ska vi egentligen rösta i mars för att Sverige ska få en parlamentarisk stabilitet? Det är naturligtvis ditt val som väljare, men det första steget måste tas av de sju partier i riksdagen som säger sig vara emot främlingsfientlighet. Dessa sju partier måste börja samarbeta för att Sverige ska få en stabil majoritetsregering som kan driva landet framåt under den kommande mandatperioden – just nu går vi bara på tomgång och det vinner ingen på!
Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.